Baba polska i baba włoska na Wielkanoc
Baba z mlecznym ponczem
Baba:
- 700g mąki tortowej
- ½ szklanki ciepłego mleka Wypasionego Mlekovita
- 30 gram świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 75g Masła Polskiego Mlekovita
- 100g rodzynek
- 100g płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
- 8 żółtek
Poncz
- 150 brązowego cukru
- 100g rumu
- 150ml mleka Wypasionego Mlekovita
- 4 krople esencji migdałowej
Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać trochę cukru, wlać mleko Wypasionego
Mlekovita, rozrobić i zostawić na około 10 min. W osobnej misce żółtka
utrzeć z resztą cukru na białą masę. Masło Polskie Mlekovita
rozpuścić i lekko wystudzić. Utarte żółtka dodać do drożdży i wymieszać. W
trakcie mieszania dodawać na zmianę mąkę i mleko. Następnie dolewać stopniowo
tłuszcz i dalej wyrabiać około 35-40 minut, aż luźne ciasto będzie odchodzić od ścianek
miski. Dodać bakalie, przykryć i
pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny. Włożyć do formy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy,
zostawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posmarować białkiem, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopniu i piec około 40-45 minut.
Gotowe baby wystudzić, połączyć składniki ponczu, polać przestygniętą
babę. Wierzch polać miodem i posypać prażonymi migdałami.
- 250g
cukru
- 250g Masła Polskiego Mlekovita
- 1
łyżeczka esencji waniliowej
- 170
g mąki pszennej 450
- 80
g mąki ziemniaczanej
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta
skórka z 2 cytryn
- 5 jaj
- 50ml Mleka Wypasionego Mlekovita
- cukier puder 200g
Masło, cukier i esencję
zmiksować do uzyskania kremowej masy. Następnie, ciągle ubijając, dodawać
jajka. Do masy wsypać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek
do pieczenia i delikatnie wymieszać. Mieszając dosypać skórkę cytrynową. Foremkę
do babki wysmarować masłem Polskim Mlekovita, oprószyć
bułką tartą. Ciasto wlać do foremki. Piec w temperaturze 180°C, około 1h.
Wymieszać składniki polewy, udekorować babę. Po ostudzeniu i pokrojeniu podawać
z pastą twarogowo-migdałową.
- 100g rodzynek
- 100g masła klarowanego Mlekovita
- 3 łyżki miodu
- 200g twarogu sypkiego półtłustego Mlekovita
- 100g migdałów w płatkach
- 3 krople esencji migdałowej
Masło klarowane Mlekovita podgrzać w rondlu, dodać migdały i smażyć do zrumienienia. Wsypać cukier i rodzynki, zdjąć z ognia, dodać twaróg sypki półtłusty Mlekovita, całość zmiksować na gładką masę, dodać pod koniec esencję migdałową.